Martin Önnebro 2020-04-28

Pling, pling, pling. Jag är ingen talare, men…

…jag älskar måndagar, det är en nystart och en möjlighet att utvecklas i nya roliga utmaningar varje vecka.

Just ordet möjlighet är ett ord jag tycker om, för mig betyder det att någonting kan utvecklas och förbättras. Enligt mig finns det alltid en möjlighet i varje utmaning och en lösning för varje problem och jösses vad jag har lärt mig mycket av att lösa problem genom dansen.

En utmaning i dessa tider som jag har reflekterat över är att jag är på tok för van vid att kommunicera med kroppen. Oftast är jag van att kommunicera ståendes i mitten på en kurs, eller deltar i ett fysiskt möte där alla kan läsa mitt kroppsspråk under tiden som jag pratar.

Jag brukar komma på mig själv med att sitta och vifta i tomma luften under telefonmöten, jag ser troligen inte riktigt klok ut där jag sitter i soffan hemma. Formulering med enbart ord är en tuff utmaning för mig men också en chans till utveckling.

I början av min danskarriär var jag ganska tyst, men använde desto mer gester och kroppsspråk. Idag har jag lärt mig att prata i klart mycket större utsträckning och jag har säkerligen också kompenserat för den tystnad jag hade förut med råge hahaha ?.

I utveckling brukar jag själv prata om den där polletten som ska ramla ner, men den kan komma i olika skeden i livet. Min kom för bara några år sedan. Det var en vanlig kurs där jag lyftes upp av ledaren och skakades om och sattes ner på samma ställe men plötsligt tänkte i nya banor.

Det var ett problem som hade övergått till att bli en utmaning och möjlighet, tack vare en fantastisk ledare som lärde mig konsten att kunna prata och göra mig förstådd utan gester. Uppgiften som funkade för mig själv var: testa att föra din partner genom att enbart uttrycka ord.

Denna träning blev för mig milstolpen av att med hjälp av ord inse hur jag kunde utvecklas. Men hur kan jag med enbart ord i en text förklara utan rörelser kvarstår dock där inte nyansen på tonläget hörs men det ska jag klura vidare på.

Lösningen för mig som jag övar på fortfarande är att kortfattat testa på att förklara så att även den ointresserade får en förståelse. Det gör de inte alltid och många skratt kan det bli när uttryck som ”tjooof”, ”swooosch” och ”baaam” får ersätta riktiga ord som ”snurr” när jag kör fast.

Ibland ger jag mig på att försöka förklara något jag inte riktigt begriper fullt ut och detta är en utmaning i läroprocessen, att inse själv vad jag inte ska försöka förklara då jag virrar bort mig själv på vägen. Det tror jag inte att jag är ensam om heller men så kul det har blivit.

Men ju fler utmaningar jag ger mig an desto mer utvecklas jag. Jag får tack vare utvecklingen i dansen ännu större möjlighet att kunna klara av att lösa andra kommunikationsproblem även på andra ställen som till exempel min privata yrkeskarriär. Men vad läckert det har varit i dessa år på att lyssna hur andra förklarar samma sak men med olika ord, de har gett mig goda möjligheter att utvecklas och se möjlighet istället för problem. Enligt mig själv är dansen och föreningslivet den ultimata platsen för dig som vill utvecklas.

Bloggar
About Martin Önnebro

Martin Önnebro är mitt namn, för er som inte känner mig sedan tidigare är jag en ideell eldsjäl inom svensk danssport.

Related Posts