Kansli DSF 2020-11-11

Nytt miljonregn över Sveriges ungdomsidrott

I år får Sveriges ungdomsidrott dela på totalt 45 410 631 kronor genom Svenska Spels ungdomsinitiativ Gräsroten. Det står klart när den ordinarie utbetalningen som sker den 11 november räknas ihop med den extrainsatta förskottsutbetalning som genomfördes tidigare i våras. Tillsammans har hundratusentals svenskar bidragit till att fördela pengarna på 8 814 föreningar inom 72 idrotter. De idrotter som tilldelas störst summa är fotboll, som får över 20 miljoner kronor, följt av ishockey med 5 896 615 kronor.

– Genom Svenska Spels Gräsroten får landets fotbollsföreningar ett välkommet tillskott i klubbkassan. Just i de här tiderna behöver föreningarna allt stöd de kan få, säger herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson. 

För åttonde året i rad delar Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, ut mångmiljonbelopp till ungdomsidrotten i Sverige. I år är det dock första gången som pengarna delas ut vid två tillfällen. Till följd av coronapandemins utbrott betaldes närmare 20 miljoner kronor ut redan i april och när höstens ordinarie utbetalning nu genomförs betalas resterande årsbelopp om ytterligare 25 miljoner kronor ut. Som vanligt är det Svenska Spels kunder som själva fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar. 

– Det har varit ett och fortsätter alltjämt att vara ett utmanande år för alla, och den svenska idrottsrörelsen utgör inget undantag, säger Patrik Hofbauer, VD på Svenska Spel. Därför ser vi extra mycket fram emot årets utbetalning av Gräsroten där vi, med vårens förskottsutbetalning inräknad, delar ut totalt 45 miljoner kronor till ungdomsidrotten. Pengarna hoppas vi bidrar till att Sveriges alla idrottsföreningar kan fortsätta med sitt viktiga arbete att få fler barn och ungdomar i rörelse.

 Enligt en undersökning* bland föreningarna i landet så används pengarna från Gräsroten främst till träningsmaterial, ledarskapsutbildningar, daglig verksamhet och knattesatsningar. Av de föreningar som mottog förskottsutbetalningen i april svarar 87 procent att den hjälpte föreningen när pandemin var som svårast under våren. 

– Idrottssverige har haft ett tufft år och därför är Svenska Spels ungdomsinitiativ Gräsroten viktigare än någonsin. Tillskottet till föreningarna betyder mycket och kommer att bidra till att ungdomsidrotten i Sverige kan fortsätta växa och välkomna fler tjejer och killar till ett liv i rörelse, säger Stefan Bergh, Riksidrottsförbundets generalsekreterare. 

Bloggar, DSF information
About Kansli DSF

Related Posts