Kansli DSF 2020-04-29

Corona pandemi april

29 april

DSF:s rekommendationer till föreningar kommer att gĂ€lla tills vidare. Vi följer myndigheternas beslut och information, och uppdaterar utefter hur lĂ€get i landet förĂ€ndras. 

Föreningar fĂ„r sjĂ€lva avgöra om aktiviteter gĂ„r att genomföras i linje med de regler och rekommendationer som finns. Nedan finns lĂ€nkar med information som kan ge er rĂ„d i olika beslut om er verksamhet. 

20 april

Förra veckan informerade FolkhĂ€lsomyndigheten att man nu uppdaterar sina rĂ„d gĂ€llande tĂ€vling för barn och ungdomar. De allmĂ€nna rĂ„d, som FolkhĂ€lsomyndigheten presenterade den 1 april, ligger fast och för idrotten gĂ€ller bland annat:             

1. Undvika nĂ€rkontakt mellan idrottsutövare 
2. Om möjligt hĂ„lla trĂ€ningar och andra idrottsaktiviteter utomhus 
3. Skjuta upp matcher, trĂ€ningsmatcher, tĂ€vlingar och cuper 
4. BegrÀnsa antalet ÄskÄdare och undvika trÀngsel
5. Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande. 

Nytt Àr att barn och ungdomar, som Àr födda 2002 eller senare, Àr undantagna punkt 3 och tillÄts sÄledes att spela matcher. Detta förutsatt att man tar hÀnsyn till övriga rÄd och gÀllande förbud, genomför en riskbedömning utifrÄn FolkhÀlsomyndighetens verktyg och naturligtvis följer myndigheternas övriga rekommendationer.

   TillĂ€gg till undantaget Ă€r:

  • Bara friska och symtomfria personer deltar i aktiviteterna

  • Det finns goda möjligheter att tvĂ€tta hĂ€nderna

  • TrĂ€ngsel mellan mĂ€nniskor undviks.

Vidare gÀller fortfarande ligger förbudet för allmÀnna sammankomster om en maxgrÀns pÄ 50 personer. Idrottsföreningar bör om möjligt hÄlla trÀningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begrÀnsa antalet ÄskÄdare. Om det Àr möjligt att anordna trÀningar utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hÄllas, om inte bör de stÀllas in.

Med tanke pÄ att Projektstöd (Idrottslyftet) fokuseras pÄ barn och ungdomar kan ni Àven planera olika projekt för barn och ungdomar i dessa tider. Det gÄr att ansöka om stöd för att arrangera speciell verksamhet för barn och ungdomar som drabbas av att kursverksamheten Àr pausad.

HÀr kan ni ocksÄ lÀsa mer om Corona och idrotten:
https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

FöreningsenkÀt om ekonomiska konsekvenser

Den 16 april öppnade RF en enkĂ€t dĂ€r RF-anslutna föreningar har möjlighet att ge sin bild av coronakrisens konsekvenser pĂ„ ekonomi och verksamhet. EnkĂ€ten Ă€r ett viktigt underlag till RF:s dialog med regering och kommuner för kommande stödinsatser. Hur det gĂ„r till att fylla i enkĂ€ten och vilka som har behörighet att fylla den kan du lĂ€sa mer om i RF:s FAQ om föreningsenkĂ€ten. För ytterligare frĂ„gor om enkĂ€ten, kontakta corona@rfsisu.se.

9 april 13:30

Nu i coronatider har föreningar möjlighet att söka projektstöd av DSF för att bibehĂ„lla verksamhet under restriktionstiden. Syftet Ă€r att i sĂ„ stor utstrĂ€ckning som möjligt kunna bedriva verksamhet för föreningens medlemmar i Ă„ldern 7–25 Ă„r.

LĂ€s mer om Projektstöd hĂ€r. 

Corona update, DSF information
About Kansli DSF

Related Posts