Martin Önnebro 2020-06-03

Aldrig har dansbanden haft så svårt att få så många applåder

Det många inte vet om mig är att jag är väldigt intresserad av historia. Nej, inte Bellman och sådant vi skrattar åt utan skolämnet där man läste om hur det var förr.

Folkdansen har ett starkt historiskt värde vilket resulterade i att ju mer jag dansade, desto mer lärde jag mig om vår svenska folkdräkt och dess tradition. Följden blev också att jag lärde mig tycka om den musikaliska historien om hur danser uppkommit och hur det påverkat oss.

För mig var folkdansen mest betydande på midsommarafton då jag uppträdde på äldreboenden tillsammans med folkdanslaget. Vi spred glädje och efter varje låt fick vi njuta av applåderna. Jag tackade publiken och min partner, men också de fysiskt närvarande spelmännen som stod och spelade fick ett tack av oss aktiva på golvet.

Inom swingdanserna har vi också en stor kulturell historia, för att inte nämna den musikaliska historien om förvandlingen från jazz till de svenska dansbanden.
Socialt ute på dansbanorna upplever jag däremot att vi ibland missat att följa upp delar av det historiska kulturella värdet, som är väldigt viktigt. Vi missar helt enkelt att dela med oss av historien till nya aktiva om hur vi beter oss på ett socialgolv.

Låt mig förklara vad jag menar. När jag dansar förbi en scen vill jag att både jag och min partner ska kunna interagera med musikerna. Jag vill kunna ge dem en kul dag på jobbet och visa min uppskattning som tack för att de står där och spelar. Efter varje låt applåderar jag och visar respekt för musikerna, även under foxtrot släpper jag min partner för att applådera och det här behöver vi förbättra enligt mig.

Det glädjer mig också enormt att nu i dessa tider se hur alla stöttar banden med att följa deras streams och uppmärksamma dem på nätet. Låt oss alla visa samma uppskattning fysiskt när spelningar kommer igång igen. Låt oss alla hjälpa till att sprida den kutymen till alla nya som börjar dansa att vi verkligen uppskattar ett liveframträdande medan de finns kvar.

”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” yttrade Winston Churchill. Likadant känner jag att vi alla aktiva utövare borde vara så otroligt tacksamma för vad banden gjort och gör för oss. Jag ser så fram mot att socialdansa och applådera igen till livemusik.

Bloggar
About Martin Önnebro

Martin Önnebro är mitt namn, för er som inte känner mig sedan tidigare är jag en ideell eldsjäl inom svensk danssport.

Related Posts